gototopgototop
Wednesday 21 August 2019
 

Έναρξη εργασιών για την αξιοποίηση και προστασία της μνημειακής ελιάς στη Στρογγυλή Κέρκυρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, με αφορμή την ανάδειξη του υπεραι...

Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Δέντρων Επτανήσων στην Στρογγυλή Κέρκυρας

  Το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας ύστερα από τα αποτελέσματα της επιστημονικής μεθόδου...

Συμμετοχή της ΕΕΕ στις εκδηλώσεις της 155ης επετείου της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ...

155η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία μετά την υπογραφή της συνθ...

  • Διαφήμιση

Κουλούρι της Νύφης, Λευκάδας

 

 

 

 

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού ούζο
1 ¼ ποτήρια νερό (περίπου)
2 φακελάκια μαγιά ή προζύμι
λίγο αλάτι, κανέλα, γαρύφαλλα
μάραθο, κοπανισμένα, βανίλιες, σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μέσα σε λεκάνη τρίβουν το αλεύρι με το λάδι και κατόπιν ρίχνουν τα άλλα υλικά και τη μαγιά λιωμένη σε χλιαρό νερό.
Ζυμώνουν καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά. Κρατάνε το ¼ της ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουν ένα μεγάλο κουλούρι, που το βάζουν σε ταψί Νο 28, στο κέντρο του οποίου τοποθετούν ένα μεταλλικό δοχείο, για να μην κλείσει η τρύπα του κουλουριού.
Με το ¼ της ζύμης που φύλαξαν πλάθουν πλεξίδες και λουλούδια και στολίζουν το κουλούρι. Πάνω στα σχέδια μπήγουν και ασπρισμένα αμύγδαλα.

Ψήνεται σε μέτριο φούρνο.

Το κουλούρι της Νύφης το φτιάχνει η μάνα της νύφης και το στέλνει μαζί με τα προικιά στο σπίτι του γαμπρού. Το κόβουν όταν στρώνουν το κρεβάτι της νύφης τη Δευτέρα και το μοιράζουν στους παρευρισκόμενους (οι γάμοι πάντα γίνονται Κυριακές).
Σήμερα, όσοι ακολουθούν το έθιμο, το προσφέρουν μαζί με τα γλυκά στο τραπέζι του γάμου.