gototopgototop
Tuesday 26 March 2019
 

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας στη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο Σύνταγμα

  Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ συμμετέχει στη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιείται από το Δή...

4η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα

Αθήνα 18/03/2019   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ύστε...

Πρόσκληση 9ης τακτικής Γεν.Συνέλευσης μελών της Ε.Ε.Ε.

ΠΡΟΣ Μέλη ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ         ΘΕΜΑ: «9η τακτική Γεν....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Ενημερώνουμε ότι η έναρξη μαθημάτων επτανησιακών χορών στις 7 και 8 Ιανο...

Στους ρυθμούς του Ιονίου

 Αθήνα 20/12/2018   Δελτίο Τύπου   Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ σε συνεργασία με ...

  • Διαφήμιση

Ροβανί Ιθάκης

 

ΡΟΒΑΝΙ ΙΘΑΚΗΣ


 

''ΡΟΒΑΝΙ'' - Τοπικό Θιακό παραδοσιακό γλυκό

Από τη Νόνα μου, Χρυσόστομος Μανιάς

Tο γλυκό ταψιού ''Ροβανί'' είναι το παραδοσιακό και κατ' αποκλειστικότητα γλυκό της Ιθάκης από την εποχή της νόνας μου. Eκείνα τα χρόνια, τα αγνά και ήρεμα, τη ''ροβανί'' θυμάμαι την έψηναν  με μεράκι και πολύ κόπο τόσο στα σπίτια όσο και στα ''τότε'' ζαχαροπλαστεία, μέσα σε μικρή ''πινιάτα'' στρογγυλή ''καλαντζισμένη'', κι αρκετά βαθειά ανακατεύοντας συνέχεια τα υλικά, όση ώρα έπρεπε για να ψηθεί και σε φωτιά απο ξύλα ή κάρβουνα. (Διευκρινίζω οτι η ονομασία ''ροβανί'' δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ραβανί του εμπορίου.

Υλικά: (για ταψί  νο. 42)
1 κιλό ρύζι (γλασέ χοντροαλεσμένο) παλιά το ρύζι το ''αλέθανε'' στο μύλο του καφέ.
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
μισό ποτήρι του νερού λάδι
άρωμα βανίλια
μερικά γαρύφαλλα (πρόγκες)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ''καίμε'' ένα ποτήρι ζάχαρη να γίνει καραμέλα.
Μέσα στην καραμέλα ρίχνουμε 14 ποτήρια νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι.
Από αυτό το σιρόπι κρατάμε ένα ποτήρι στο οποίο ρίχνουμε 2 κουταλιές μέλι και το κρατάμε στην άκρη
για να το ρίξουμε στο ταψί λίγο πριν ψηθεί η ροβανί.
Στην κατσαρόλα που έχουμε το σιρόπι, ρίχνουμε θιακό λάδι και πριν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι.
Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, για μια 1 ώρα.
Λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ροβανί κι αφού κρυώσει λίγο τη χαράζουμε σε ''φελιά''.
Σε κάθε ''φελί'' βάζουμε απο ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς  για μια 1 ώρα και βάλε.
Λίγο πρίν είναι έτοιμη την βγάζουμε απο το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι που είχαμε κρατήσει και
ψήνουμε πάλι για 10-15 λεπτά ακόμη.

Σε τοπικές γιορτές, πανηγύρια και οικογενειακές, ονομαστικές γιορτές στην Ιθάκη, η  ''ροβανί'' πρωτοστατεί!!!
Επίσης είναι γλυκό που εύκολα μεταφέρεται και στην εξοχή, δηλαδή σε γιορτές στα ξωκλήσια, σε τρύγους, θέρους, ελιές, ως πολύ ωραίο ''ξεραθυμικό'' !!!