gototopgototop
Wednesday 22 November 2017
 

28η Οκτωβρίου 2017

  Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γ...

«Περί δαίμονος και άλλων ερώτων» - Αφιέρωμα στην σύγχρονη επτανησιακή ποίηση

    Αθήνα 20/10/2017 Ποιητικές βραδιές από την ΙΟΝΙΟ Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠ...

Διεξαγωγή εκλογικής διαδικασίας για νέο Διοικητικό Συμβούλιο

    Αθήνα  17/10/2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. κατά τη ...

Κέρδισε τις καρδιές του κόσμου σε Κεφαλονιά και Λευκάδα η «Νέα Γενιά Κανταδόρων»

  Αθήνα 16/8/2017     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Ένα μουσικό ταξίδι ξεκίνησε στι...

Εκδήλωση στο εντευκτήριο της Βουλής “Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά”

  Η παρουσίαση στο εντευκτήριο της Βουλής του δρώμενου “Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια το...

Ροβανί Ιθάκης

 

ΡΟΒΑΝΙ ΙΘΑΚΗΣ


 

''ΡΟΒΑΝΙ'' - Τοπικό Θιακό παραδοσιακό γλυκό

Από τη Νόνα μου, Χρυσόστομος Μανιάς

Tο γλυκό ταψιού ''Ροβανί'' είναι το παραδοσιακό και κατ' αποκλειστικότητα γλυκό της Ιθάκης από την εποχή της νόνας μου. Eκείνα τα χρόνια, τα αγνά και ήρεμα, τη ''ροβανί'' θυμάμαι την έψηναν  με μεράκι και πολύ κόπο τόσο στα σπίτια όσο και στα ''τότε'' ζαχαροπλαστεία, μέσα σε μικρή ''πινιάτα'' στρογγυλή ''καλαντζισμένη'', κι αρκετά βαθειά ανακατεύοντας συνέχεια τα υλικά, όση ώρα έπρεπε για να ψηθεί και σε φωτιά απο ξύλα ή κάρβουνα. (Διευκρινίζω οτι η ονομασία ''ροβανί'' δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ραβανί του εμπορίου.

Υλικά: (για ταψί  νο. 42)
1 κιλό ρύζι (γλασέ χοντροαλεσμένο) παλιά το ρύζι το ''αλέθανε'' στο μύλο του καφέ.
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
μισό ποτήρι του νερού λάδι
άρωμα βανίλια
μερικά γαρύφαλλα (πρόγκες)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ''καίμε'' ένα ποτήρι ζάχαρη να γίνει καραμέλα.
Μέσα στην καραμέλα ρίχνουμε 14 ποτήρια νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι.
Από αυτό το σιρόπι κρατάμε ένα ποτήρι στο οποίο ρίχνουμε 2 κουταλιές μέλι και το κρατάμε στην άκρη
για να το ρίξουμε στο ταψί λίγο πριν ψηθεί η ροβανί.
Στην κατσαρόλα που έχουμε το σιρόπι, ρίχνουμε θιακό λάδι και πριν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι.
Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, για μια 1 ώρα.
Λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ροβανί κι αφού κρυώσει λίγο τη χαράζουμε σε ''φελιά''.
Σε κάθε ''φελί'' βάζουμε απο ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς  για μια 1 ώρα και βάλε.
Λίγο πρίν είναι έτοιμη την βγάζουμε απο το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι που είχαμε κρατήσει και
ψήνουμε πάλι για 10-15 λεπτά ακόμη.

Σε τοπικές γιορτές, πανηγύρια και οικογενειακές, ονομαστικές γιορτές στην Ιθάκη, η  ''ροβανί'' πρωτοστατεί!!!
Επίσης είναι γλυκό που εύκολα μεταφέρεται και στην εξοχή, δηλαδή σε γιορτές στα ξωκλήσια, σε τρύγους, θέρους, ελιές, ως πολύ ωραίο ''ξεραθυμικό'' !!!