gototopgototop
Thursday 18 October 2018
 

«Επτανησιακές γλωσσικές "ετερότητες" στη Λευκάδα και τα Κύθηρα»

Η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ο Όμιλος για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημ...

Στους ρυθμούς του Ιονίου

Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ΗΓΕ...

Προσφορά Πολιτισμού από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

 Το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας τιμώντας την 154η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη...

Οι τελευταίοι ριζοσπάστες του Νικόλαοου Ε. Καραπιδάκη

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ   Κεντρική Ομιλία από τον Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Νικό...

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

    Καλή Ανάσταση Καλό Πάσχα   Δ.Σ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ    ...

  • Διαφήμιση

Θιακοί Δάκτυλοι - Ιθάκη

 

 ΘΙΑΚΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ - ΙΘΑΚΗ

(γκουρμάδες), για την πρωτοχρονιά

από την κυρία Πιπίκα Μανιά

Υλικά:
1  κιλό σταρένιο αλεύρι
1  τσάσκα καυτό λάδι
1  τσάσκα καυτό κρασί
1  τσάσκα ζάχαρη
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκάλι - κανέλα - γαρύφαλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκάλι, κανελογαρύφαλλο μέσα σε μια λεκάνη (πήλινη) .
Καίμε το λάδι και το κρασί και τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη.
Προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι και τα ζυμώνουμε.
Φροντίζουμε η ζύμη να είναι μαλακή.
Τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες που τις ζουπάμε με τα δυο ''δάκτυλα'', πάνω σ' ένα τρυπητό σουρωτήρι για να δημιουργηθούν
μικρές διακοσμητικές προεξοχές.
Με αυτόν τον τρόπο διπλώνονται ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.
Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγη ώρα.


ΜΕΛΩΜΑ
1 ποτήρι μέλι, λίγη ζάχαρη, κανέλα σε ξύλο.
3 ποτήρια νερό.
Τα βράζουμε λίγο για να γίνει αραιό σιρόπι και ρίχνουμε μέσα τους δακτύλους λίγους - λίγους.
Αφού τους βγάλουμε, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με κοπανισμένο αμύγδαλο - σουσάμι - κανέλλα.