gototopgototop
Wednesday 22 November 2017
 

28η Οκτωβρίου 2017

  Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γ...

«Περί δαίμονος και άλλων ερώτων» - Αφιέρωμα στην σύγχρονη επτανησιακή ποίηση

    Αθήνα 20/10/2017 Ποιητικές βραδιές από την ΙΟΝΙΟ Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠ...

Διεξαγωγή εκλογικής διαδικασίας για νέο Διοικητικό Συμβούλιο

    Αθήνα  17/10/2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. κατά τη ...

Κέρδισε τις καρδιές του κόσμου σε Κεφαλονιά και Λευκάδα η «Νέα Γενιά Κανταδόρων»

  Αθήνα 16/8/2017     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Ένα μουσικό ταξίδι ξεκίνησε στι...

Εκδήλωση στο εντευκτήριο της Βουλής “Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά”

  Η παρουσίαση στο εντευκτήριο της Βουλής του δρώμενου “Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια το...

Φιτούρα - Ζάκυνθος

 

 

Φιτούρα

Ένα ωραίο γλύκισμα που φτιάχνεται με σιμιγδάλι και το πουλούσαν πλανόδιοι, είναι και το

παραδοσιακό γλύκισμα που κερνάνε στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Διονυσίου!

Η παραδοσιακή φιτούρα πασπαλίζεται ζεστή με ζάχαρη και κανέλα!

Tα υλικά μας για την φιτούρα:
για 10-20 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θα κοπούν)
300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
1100 ml. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σπορέλαιο για τηγάνισμα


Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλα


Για τη φιτούρα με κρέμα λεμόνι
Ξύσμα και τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
3/4 του φλυτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 αυγά


EΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σταδιακά και σε πολύ μικρές ποσότητες για να μήν σβολιάσει, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Το μείγμα κοχλάζει και επειδή έχει υψηλή θερμοκρασία εύκολα μπορεί να καείτε καθώς ανακατεύετε!
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ρευστή και παχειά κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί 35 x 25 που έχουμε λαδώσει.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνειά του ελαφρά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες, αν είναι καλοκαίρι καλό θα είναι να το βάλετε στο ψυγείο!
Μετά από 12 ώρες χαράσουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή άν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ!
Εγώ έκοψα τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια!
Σ' ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά!
Είναι σημαντικό το λάδι να καίει, αλλιώς θα σας κολλήσει η φιτούρα.
Tηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν κι από τις δυο πλευρές.
Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι!
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!


Η φιτούρα με κρέμα λεμόνι:
Σ' ένα ανοξείδωτο μπώλ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 1' λεπτό.
Βάζουμε το σκεύος σε μπέν μαρί κρατώντας χαμηλή θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Περιχύνουμε την φιτούρα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με κανέλα!
Αν μας περισσέψει κρέμα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την διατηρούμε στο ψυγείο.