gototopgototop
Wednesday 19 December 2018
 

Χριστουγεννιάτικη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για 3η χρονιά συνεχίζει τη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης «Στηρίζου...

Παράδοση εικαστικού πίνακα «ΡΙζοσπάστες: Α΄Ψήφισμα εν έτει 1850» στη Βουλή των Ελλήνων, από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

Στις 23/11/2018 στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η τελετή...

Βιβλιοπαρουσίαση: «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ» του Αντώνη Π. Αργυρού από την ΙΟΝΙΟ ΒΙβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

  Η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας και οι εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ σας προσκα...

«Επτανησιακές γλωσσικές "ετερότητες" στη Λευκάδα και τα Κύθηρα»

Η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ο Όμιλος για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημ...

Στους ρυθμούς του Ιονίου

Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ΗΓΕ...

  • Διαφήμιση

Τα Ιόνια Νησιά

Ιθάκη

 

Τρίτη, 17 Μάιος 2011 16:57

 

ΙΘΑΚΗ

Σύμβολο Νόστου, Χθές - Σήμερα - Πάντα
Η ομορφιά αυτού του μικρού νησιού του ιονίου ,είναι σίγουρο ότι θα αιχμαλωτίσει τις καρδιές των επισκεπτών του.
Η Ιθάκη είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου ως η γενέτειρα του πολυμήχανου Οδυσσέα, αντιπροσωπεύοντας ένα παγκόσμιο σύμβολο νοσταλγίας και αγάπης για την πατρίδα.
Η Ιθάκη είναι  ένα νησί αντιθέσεων, βραχώδες και ορεινό αλλά και  με γόνιμες κοιλάδες.
Τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά των ακτών της διακόπτονται από απομονωμένους ορμούς και  δαντελωτές παραλίες.
Η φυσική γοητεία του νησιού κάνει την  Ιθάκη ακόμα έναν ειδυλλιακό Iόνιο παράδεισο.

 

   

Θιακοί Δάκτυλοι - Ιθάκη

 

Σάββατο, 14 Μάιος 2011 18:03

 ΘΙΑΚΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ - ΙΘΑΚΗ

(γκουρμάδες), για την πρωτοχρονιά

από την κυρία Πιπίκα Μανιά

Υλικά:
1  κιλό σταρένιο αλεύρι
1  τσάσκα καυτό λάδι
1  τσάσκα καυτό κρασί
1  τσάσκα ζάχαρη
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκάλι - κανέλα - γαρύφαλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκάλι, κανελογαρύφαλλο μέσα σε μια λεκάνη (πήλινη) .
Καίμε το λάδι και το κρασί και τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη.
Προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι και τα ζυμώνουμε.
Φροντίζουμε η ζύμη να είναι μαλακή.
Τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες που τις ζουπάμε με τα δυο ''δάκτυλα'', πάνω σ' ένα τρυπητό σουρωτήρι για να δημιουργηθούν
μικρές διακοσμητικές προεξοχές.
Με αυτόν τον τρόπο διπλώνονται ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.
Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγη ώρα.


ΜΕΛΩΜΑ
1 ποτήρι μέλι, λίγη ζάχαρη, κανέλα σε ξύλο.
3 ποτήρια νερό.
Τα βράζουμε λίγο για να γίνει αραιό σιρόπι και ρίχνουμε μέσα τους δακτύλους λίγους - λίγους.
Αφού τους βγάλουμε, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με κοπανισμένο αμύγδαλο - σουσάμι - κανέλλα.



 

 

   

Καστανιόλες Ιθάκης

 

Σάββατο, 14 Μάιος 2011 18:01

ΚΑΣΤΑΝΙΟΛΕΣ (παξιμαδάκια) ΙΘΑΚΗΣ
Από την κυρία Κούλα Γλυκιώτη

Yλικά:
2 κιλά αλεύρι ημίλευκο
2 ποτήρια λάδι
2 ποτήρια κρασί
2 κουταλιές σόδα
λίγο αλάτι - κανέλα - γαρύφαλλο - γλυκάνισο
2 ποτήρια ζάχαρη
Μαγιά ένα φακελάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε λίγο αλεύρι με τη μαγιά αποβραδίς (προζύμι).
Την άλλη μέρα ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ζεσταίνουμε το λάδι, το ρίχνουμε και το ανακατέβουμε λίγο.
Μετά ρίχνουμε προζύμι, κρασί κι όλα τα υπόλοιπα και τα ζυμώνουμε καλά.
Τα πλάθουμε ψωμάκια, φρατζόλες, και τα χαρακώνουμε.
Τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και τα ψήνουμε περίπου μισή ώρα.
Αφού κρυώσουν τα κόβουμε εκεί που τα έχουμε χαράξει και τα ξαναψήνουμε για 15 λεπτά.

 

   

Κοτόπουλο Τσερεπάτο Ιθάκης

 

Σάββατο, 14 Μάιος 2011 17:44

 

   

Σελίδα 6 από 13