gototopgototop
Monday 22 April 2019
 

Ολοκληρώθηκε η 4η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα

Με λαμπρότητα, συγκίνηση και υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 η 4η Βράβευση ...

9η τακτική Γεν. Συνέλευση μελών Ε.Ε.Ε.

  Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. σύμφωνα με όσα ορίζονται από το άρθρο 8 του  καταστατικού και το άρθ...

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας στη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο Σύνταγμα

  Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ συμμετέχει στη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιείται από το Δή...

4η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα

Αθήνα 18/03/2019   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ύστε...

Πρόσκληση 9ης τακτικής Γεν.Συνέλευσης μελών της Ε.Ε.Ε.

ΠΡΟΣ Μέλη ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ         ΘΕΜΑ: «9η τακτική Γεν....

  • Διαφήμιση

Επτανησιακές Συνταγές

Ροβανί Ιθάκης

 

ΡΟΒΑΝΙ ΙΘΑΚΗΣ


 

''ΡΟΒΑΝΙ'' - Τοπικό Θιακό παραδοσιακό γλυκό

Από τη Νόνα μου, Χρυσόστομος Μανιάς

Tο γλυκό ταψιού ''Ροβανί'' είναι το παραδοσιακό και κατ' αποκλειστικότητα γλυκό της Ιθάκης από την εποχή της νόνας μου. Eκείνα τα χρόνια, τα αγνά και ήρεμα, τη ''ροβανί'' θυμάμαι την έψηναν  με μεράκι και πολύ κόπο τόσο στα σπίτια όσο και στα ''τότε'' ζαχαροπλαστεία, μέσα σε μικρή ''πινιάτα'' στρογγυλή ''καλαντζισμένη'', κι αρκετά βαθειά ανακατεύοντας συνέχεια τα υλικά, όση ώρα έπρεπε για να ψηθεί και σε φωτιά απο ξύλα ή κάρβουνα. (Διευκρινίζω οτι η ονομασία ''ροβανί'' δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ραβανί του εμπορίου.

Υλικά: (για ταψί  νο. 42)
1 κιλό ρύζι (γλασέ χοντροαλεσμένο) παλιά το ρύζι το ''αλέθανε'' στο μύλο του καφέ.
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
μισό ποτήρι του νερού λάδι
άρωμα βανίλια
μερικά γαρύφαλλα (πρόγκες)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ''καίμε'' ένα ποτήρι ζάχαρη να γίνει καραμέλα.
Μέσα στην καραμέλα ρίχνουμε 14 ποτήρια νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι.
Από αυτό το σιρόπι κρατάμε ένα ποτήρι στο οποίο ρίχνουμε 2 κουταλιές μέλι και το κρατάμε στην άκρη
για να το ρίξουμε στο ταψί λίγο πριν ψηθεί η ροβανί.
Στην κατσαρόλα που έχουμε το σιρόπι, ρίχνουμε θιακό λάδι και πριν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι.
Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, για μια 1 ώρα.
Λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ροβανί κι αφού κρυώσει λίγο τη χαράζουμε σε ''φελιά''.
Σε κάθε ''φελί'' βάζουμε απο ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς  για μια 1 ώρα και βάλε.
Λίγο πρίν είναι έτοιμη την βγάζουμε απο το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι που είχαμε κρατήσει και
ψήνουμε πάλι για 10-15 λεπτά ακόμη.

Σε τοπικές γιορτές, πανηγύρια και οικογενειακές, ονομαστικές γιορτές στην Ιθάκη, η  ''ροβανί'' πρωτοστατεί!!!
Επίσης είναι γλυκό που εύκολα μεταφέρεται και στην εξοχή, δηλαδή σε γιορτές στα ξωκλήσια, σε τρύγους, θέρους, ελιές, ως πολύ ωραίο ''ξεραθυμικό'' !!!

 

 

 

Αλιάδα με Μπακαλιάρο Κεφαλονιάς

 

ΑΛΙΑΔΑ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 

Κρεατόπιτα Κεφαλονιάς

 

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Μεγάλο ταψί
Υλικά:

1) 750 γρ. κρέας μοσχάρι, 500 γρ. χοιρινό  και 500γρ κατσικίσιο (άλλοι χρησιμοποιούν μόνο κατσικίσιο ή γίδας), κομμένο σε μικρά κομμάτια
2) μια πατάτα κομμένη σε κύβους
3) ένα ποτηράκι του κρασιού ρύζι καρολίνα πλυμένο
4) 250 γρ. τυρί τριμμένο
5) 2 αυγά
6) 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
7) μαϊντανός ένα ματσάκι ψιλοκομμένο
8) αλάτι και πιπέρι


Για το φύλλο:
αλεύρι 500 γρ.
αλάτι, πιπέρι
1 ποτηράκι κρασί
1 ποτηράκι λάδι
χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει εύπλαστο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε το κρέας αφού το ακλαρίσουμε και το πιπερώσουμε, μέχρι να ροδίσει, αν θέλουμε το σβήνουμε και με κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, την πατάτα και το μαϊντανό και βράζουμε 20 λεπτά περίπου. Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας για να μην κολήσει για 10' λεπτά και τέλος αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί ανακατεύοντας γρήγορα.

ΦΥΛΛΟ
Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνοντας μια λακούβα στο κέντρο ρίχνουμε το λάδι και το κρασί, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να κάνουμε μια εύπλαστη ζύμη. Ανοίγουμε δυο φύλλα στο σχήμα του ταψιού μας κι αφού λαδώσουμε το ταψί βάζουμε πρώτα το ένα φύλλο, έτσι ώστε να πιάσει και τα πλαινά του ταψιού μας. Τοποθετούμε το μείγμα μας μέσα και ρίχνουμε και λίγο χλιαρό νερό μέσα για να βράσει, ένα ποτηράκι. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο κλείνοντάς το καλά στα πλάγια και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Τέλος λαδώνουμε από πάνω το φύλλο, ρίχνουμε και λίγη κανέλλα για νοστιμιά και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μια ώρα τουλάχιστον.

Πρέπει να μην έχει υγρά το φαγητό στο ταψί, για να είναι έτοιμο.

 

   

Μπακαλιαρόπιτα Κεφαλονιάς

 

 

 

Κρεμμυδόπιτα Ιθάκης

 

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΙΘΑΚΗΣ

Από την κυρία Μαριάμ Γεωργούλα

Υλικά:
8 κρεμμύδια  ροδέλες
4 - 5  φέτες μπέικον
1 κουτί κρέμα γάλακτος
2 αυγά
1 κούπα τυριά διάφορα
μοσχοκάρυδο - πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καβουρδίζουμε λίγο το μπέικον με λίγο βούτυρο, μετά ρίχνουμε τα κομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν, τα κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα, τα αυγά και τα τυριά.
Ψήνεται  1 ώρα στο φούρνο

Φύλλο:
4 κούπες αλεύρι
μισό κουταλάκι αλάτι
μισή κούπα λάδι
μισή κούπα κρασί
2 - 3 κουταλιές νερό

 

   

Σελίδα 3 από 8