gototopgototop
Tuesday 22 October 2019
 

O Πέτρος Μήτσου είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ε.Ε.Ε.

There are no translations available. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, καλωσορ...

Έναρξη εργασιών για την αξιοποίηση και προστασία της μνημειακής ελιάς στη Στρογγυλή Κέρκυρας

There are no translations available.Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στην Κέρκυρ...

Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Δέντρων Επτανήσων στην Στρογγυλή Κέρκυρας

There are no translations available.   Το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας ύστερα από τα απ...

Συμμετοχή της ΕΕΕ στις εκδηλώσεις της 155ης επετείου της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

There are no translations available. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Σ...

155η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

There are no translations available. Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική ...

  • Banner

Ήθη και έθιμα από τη Λευκάδα στην καρδιά της Αθήνας

 
There are no translations available.

 

Ήθη και έθιμα  από τη Λευκάδα στην καρδιά της Αθήνας

 

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η έκθεση αφιέρωμα στο καρσάνικο κέντημα και τη βελονιά ανοίγοντας την αυλαία στην  θεματική ενότητα της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «Θησαυροί των Επτανήσων» στην οποία και εντάχθηκε και η οποία διήρκησε  από 2 έως 7 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης - Αγγελική Χατζημιχάλη - στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

 

 

 

 

Την έναρξη της έκθεσης χαιρέτησαν εκ μέρους του  Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α η λαογράφος κα Σταυρούλα Πισιμίδη, η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κα Ελένη Κονοφάου και η έφορος της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης της Ε.Ε.Ε. κα Κατερίνα Λέκκα, για να δώσουν στη συνέχεια τη σκυτάλη στο πενθήμερο αφιέρωμα με τις ποικίλες εκδηλώσεις που ταξίδεψε τους επισκέπτες νοερά στο νησί της Λευκάδας και γέμισε με επτανησιακό άρωμα τα στενά της Πλάκας με τις ομιλίες του δημοσιογράφου Ηλία Γεωργάκη και του λαογράφου Θοδωρή Γεωργάκη.

 

 

 

 

Η έκθεση, κάτω από  τους μουσικούς ήχους και τις μελωδικές φωνές της  Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων της Ε.Ε.Ε., κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της βρίσκει τους παρευρισκόμενους να σιγοτραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια και καντάδες από τα Επτάνησα  όπως: Νησάκι όμορφο, Λαλούν τα αηδόνια, Καράβι, Εις τον αφρό της θάλασσας, Μαντάτο, Απόψε την κιθάρα μου κ.ά. για να  παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «Καρσάνικο Κέντημα» από το συγγραφέα Νίκο Δουβίτσα και τον πρώην κοινοτάρχη Καρυάς κο Στάθη Βλάχο την αμέσως επόμενη ημέρα, λαμβάνοντας γνώση για το τεράστιο κεφάλαιο της λαογραφικής παράδοσης του νησιού μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα.

 

 

Ο Μ/Φ  Όμιλος Καρυάς Λευκάδας «ΑΠΟΛΛΩΝ» με τις παραδοσιακές φορεσιές της Λευκάδας, πλημμύρισε το Κυριακάτικο πρωϊνό με παρέλαση μέσα από τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας μέχρι να καταλήξει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης, όπου πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου με τα ξεχωριστά ήθη και  έθιμα που τον χαρακτηρίζουν σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης αλλά και νοσταλγίας. Τα εργαστήρια τέχνης που λειτουργούσαν κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του αφιερώματος δέχτηκαν μεγάλη ανταπόκριση και κέρδισαν τις εντυπώσεις τόσο ώστε να δοθεί το έναυσμα για περαιτέρω ενέργειες προώθησής του από την ΙΟΝΙΟ Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε., με σκοπό να μεταφερθεί η τεράστια κληρονομιά του στις νέες γενιές.

 

 

Η λήξη της έκθεσης έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Λευκάδα και τον Λαογραφικό - Πολιτιστικό Σύλλογο ΛΑΟ.ΠΟΛ.ΙΣ που κατέκλυσαν το Μουσείο με τις παραδοσιακές φορεσιές και έκλεψαν τις καρδιές των παρευρισκομένων προτρέποντας τους διοργανωτές για την επανάληψη των εκδηλώσεων.

 

 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προέκυψε ανεκτίμητο ιστορικό και αρχειακό υλικό σχετικά με τον ανεκτίμητο  αυτό θησαυρό των Επτανήσων, καθώς άτομα με ζωντανές μνήμες μίλησαν σχετικά με τη γέννηση και τη διάδοση της καρσάνικης βελονιάς, ενώ η παράλληλη έκθεση έφερε τους επισκέπτες σε επαφή με ένα γνήσιο δημιούργημα του νησιωτικού πολιτισμού της περιοχής των Ιονίων Νήσων, όπου αιώνες τώρα υφίστανται ωσμώσεις και ζυμώσεις που γεννούν πραγματικούς θησαυρούς.

 

 

 

Την έκθεση επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρσάνων Αττικής κος Νίκος Γλένης, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης καθώς και λάτρεις των λαογραφικών δρώμενων, εκπρόσωποι φορέων, μέλη και φίλοι της Ε.Ε.Ε., κ.α. ενώ συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο βουλευτής Λευκάδας κος Αθανάσιος Καββαδάς.

 

 

 

 

Γραφείο Τύπου ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το