Επτανησιακές Συνταγές

Κρεατόπιτα Κεφαλονιάς

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Μεγάλο ταψί
Υλικά:

1) 750 γρ. κρέας μοσχάρι, 500 γρ. χοιρινό  και 500γρ κατσικίσιο (άλλοι χρησιμοποιούν μόνο κατσικίσιο ή γίδας), κομμένο σε μικρά κομμάτια
2) μια πατάτα κομμένη σε κύβους
3) ένα ποτηράκι του κρασιού ρύζι καρολίνα πλυμένο
4) 250 γρ. τυρί τριμμένο
5) 2 αυγά
6) 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
7) μαϊντανός ένα ματσάκι ψιλοκομμένο
8) αλάτι και πιπέρι


Για το φύλλο:
αλεύρι 500 γρ.
αλάτι, πιπέρι
1 ποτηράκι κρασί
1 ποτηράκι λάδι
χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει εύπλαστο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε το κρέας αφού το ακλαρίσουμε και το πιπερώσουμε, μέχρι να ροδίσει, αν θέλουμε το σβήνουμε και με κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, την πατάτα και το μαϊντανό και βράζουμε 20 λεπτά περίπου. Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας για να μην κολήσει για 10' λεπτά και τέλος αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί ανακατεύοντας γρήγορα.

ΦΥΛΛΟ
Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνοντας μια λακούβα στο κέντρο ρίχνουμε το λάδι και το κρασί, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να κάνουμε μια εύπλαστη ζύμη. Ανοίγουμε δυο φύλλα στο σχήμα του ταψιού μας κι αφού λαδώσουμε το ταψί βάζουμε πρώτα το ένα φύλλο, έτσι ώστε να πιάσει και τα πλαινά του ταψιού μας. Τοποθετούμε το μείγμα μας μέσα και ρίχνουμε και λίγο χλιαρό νερό μέσα για να βράσει, ένα ποτηράκι. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο κλείνοντάς το καλά στα πλάγια και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Τέλος λαδώνουμε από πάνω το φύλλο, ρίχνουμε και λίγη κανέλλα για νοστιμιά και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μια ώρα τουλάχιστον.

Πρέπει να μην έχει υγρά το φαγητό στο ταψί, για να είναι έτοιμο.

 

Κρεμμυδόπιτα Ιθάκης

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΙΘΑΚΗΣ

Από την κυρία Μαριάμ Γεωργούλα

Υλικά:
8 κρεμμύδια  ροδέλες
4 - 5  φέτες μπέικον
1 κουτί κρέμα γάλακτος
2 αυγά
1 κούπα τυριά διάφορα
μοσχοκάρυδο - πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καβουρδίζουμε λίγο το μπέικον με λίγο βούτυρο, μετά ρίχνουμε τα κομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν, τα κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα, τα αυγά και τα τυριά.
Ψήνεται  1 ώρα στο φούρνο

Φύλλο:
4 κούπες αλεύρι
μισό κουταλάκι αλάτι
μισή κούπα λάδι
μισή κούπα κρασί
2 - 3 κουταλιές νερό

 

Ροζέδες Γλυκό Κύθηρα

ΡΟΖΕΔΕΣ ΓΛΥΚΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Υλικά:
1300 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
650 γραμμάρια ζάχαρη
320 γραμμάρια μέλι.
170 γραμμάρια σιμιγδάλι
½ φλιτζάνι νερό
μία κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά κι ανακατεύουμε καλά. Μόλις γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα κόβουμε κομμάτι – κομμάτι και πλάθουμε σε σχήμα παρόμοιο με αυτό των κουραμπιέδων και τα τοποθετούμε σ' ένα ταψί που έχουμε αλείψει με βούτυρο. Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Ύστερα τα βγάζουμε και μόλις κρυώσουν τα βουτάμε στιγμιαία στο νερό, ένα – ένα κι αμέσως μετά τα βάζουμε σε άχνη ζάχαρη.

Μπουρδέτο Κέρκυρας

ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΥΛΙΚΑ:
Ψάρι κατά προτίμηση σκορπιοί, ή χέλι, ή κοκκινόψαρο.
2 κρεμμύδια
3/4 ποτηριού λάδι
1/2...+ κουταλάκι γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι γλυκού κόκκινο πιπέρι καυτερό λίγο μαύρο πιπέρι αλάτι


Προαιρετικά μια κουταλιά ντομάτα πελτέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα κρεμμύδια με το χέρι ψιλά κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε με το λάδι, ρίχνουμε και τα πιπέρια, προσθέτουμε νερό να βράσει το κρεμμύδι και στο τέλος το ψάρι για 10' λεπτά (να μη διαλυθεί).

 

Έτοιμο το μπουρδέτο και καλή μας όρεξη!