gototopgototop
Wednesday 21 August 2019
 

Έναρξη εργασιών για την αξιοποίηση και προστασία της μνημειακής ελιάς στη Στρογγυλή Κέρκυρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, με αφορμή την ανάδειξη του υπεραι...

Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Δέντρων Επτανήσων στην Στρογγυλή Κέρκυρας

  Το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας ύστερα από τα αποτελέσματα της επιστημονικής μεθόδου...

Συμμετοχή της ΕΕΕ στις εκδηλώσεις της 155ης επετείου της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ...

155η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία μετά την υπογραφή της συνθ...

  • Διαφήμιση

Φιτούρα - Ζάκυνθος

 

 

Φιτούρα

Ένα ωραίο γλύκισμα που φτιάχνεται με σιμιγδάλι και το πουλούσαν πλανόδιοι, είναι και το

παραδοσιακό γλύκισμα που κερνάνε στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Διονυσίου!

Η παραδοσιακή φιτούρα πασπαλίζεται ζεστή με ζάχαρη και κανέλα!

Tα υλικά μας για την φιτούρα:
για 10-20 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θα κοπούν)
300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
1100 ml. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σπορέλαιο για τηγάνισμα


Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλα


Για τη φιτούρα με κρέμα λεμόνι
Ξύσμα και τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
3/4 του φλυτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 αυγά


EΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σταδιακά και σε πολύ μικρές ποσότητες για να μήν σβολιάσει, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Το μείγμα κοχλάζει και επειδή έχει υψηλή θερμοκρασία εύκολα μπορεί να καείτε καθώς ανακατεύετε!
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ρευστή και παχειά κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί 35 x 25 που έχουμε λαδώσει.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνειά του ελαφρά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες, αν είναι καλοκαίρι καλό θα είναι να το βάλετε στο ψυγείο!
Μετά από 12 ώρες χαράσουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή άν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ!
Εγώ έκοψα τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια!
Σ' ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά!
Είναι σημαντικό το λάδι να καίει, αλλιώς θα σας κολλήσει η φιτούρα.
Tηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν κι από τις δυο πλευρές.
Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι!
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!


Η φιτούρα με κρέμα λεμόνι:
Σ' ένα ανοξείδωτο μπώλ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 1' λεπτό.
Βάζουμε το σκεύος σε μπέν μαρί κρατώντας χαμηλή θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Περιχύνουμε την φιτούρα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με κανέλα!
Αν μας περισσέψει κρέμα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την διατηρούμε στο ψυγείο.