Χαιρετισμός Προέδρου Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας για την 21η Μαΐου

Σε κάθε επέτειο της ένωσης με την Ελλάδα, οι Επτανήσιοι έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τη μεγάλη μας συνεισφορά στην σύγχρονη Ελλάδα όσον αφορά τον κοινοβουλευτισμό και τον πολιτισμό. Οι Επτανήσιοι έφεραν στην Κοινοβουλευτική ζωή της Ελλάδας την εμπειρία τους από πολιτικούς, εθνικούς και κοινωνικούς Αγώνες. Τα πρώτα βήματα του Κοινωνισμού (Σοσιαλισμού) στην Ελλάδα συνδέονται με ονόματα Επτανησίων: του Π. Πανά, του Ρόκου Χοϊδά, του Δρακούλη και του Μαρίνου Αντύπα.  

Έφεραν μαζί τους στην Ελλαδική Κοινωνία μία Πνευματική Παράδοση, που εκφράζεται με ονόματα όπως ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ο Πέτρος Βράιλας Αρμένης, ο Παύλος Καλλιγάς κι άλλοι.Επίσης, έφεραν μία λαμπρή κι επιβλητική Ποιητική Κληρονομιά (με κορυφαίο όνομα τον Σολωμό) κι ώριμο το Αίτημα γι' αναγνώριση της δημοτικής γλώσσας ως μέσου σκέψης κι έκφρασης των Νεοελλήνων.  

Γιά πρώτη φορά σε ακαδημαϊκή εκδήλωση στον Ελλαδικό χώρο έγινε επίσημα δεκτή από Πανεπιστημιακές Αρχές η επιλογή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δέχεται να είναι Ομιλητής στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου μόνο με γλωσσική έκφραση τη δημοτική. 

Σήμερα οι Επτανήσιοι αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Καλούμαστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον των νησιών μας υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Η ερημοποίηση είναι μία υπαρκτή απειλή η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο. Ή Πανδημία του κορονοϊού είναι μία φάση η οποία θα την ξεπεράσουμε με αισιοδοξία και συνεργασία. 

Το φυσικό κάλλος των Ιονίων νήσων είναι ένας πλούτος για μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τους απογόνους τους, αποτελεί πηγή υγείας, έμπνευσης και οικονομικής ανάπτυξης. Κάθε νησί από την Κέρκυρα μέχρι τα Κύθηρα έχει τη δική του ομορφιά και συνάμα τα νησιά μεταξύ τους συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά. Προστατεύοντας το φυσικό κάλλος δηλαδή το περιβάλλον των Ιονίων νήσων, προστατεύουμε την υγεία μας και την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας. Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός είναι ένας βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας των ιονίων νήσων.  

Δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική οικονομική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου χωρίς να υπάρχει ισχυρό πολιτιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Η ηθική στις επιχειρήσεις τόσο τις εμπορικές όσο και τις τουριστικές μπορεί σε βάθος χρόνου να αποφέρει μεγάλο κέρδος για τους επτανήσιους δημιουργώντας σταθερούς και πιστούς καταναλωτές. Ο συνδυασμός της ηθικής και της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε ένα τοπίο με ανώτερο φυσικό κάλλος, δημιουργεί συνθήκες ιδανικής διαβίωσης για τους επτανήσιους και συνθήκες ιδανικής διαμονής για τους επισκέπτες τουρίστες. 

Δεν είναι μόνο οι ξαπλώστρες, τα μπαράκια και οι παραλίες πολιτισμός και μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Είναι τα ήθη και οι παραδόσεις μας μέσα στους αιώνες, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε για να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά μας και να τους πούμε ότι φανήκαμε αντάξιοι της ιστορικής μας ευθύνης ως Επτανήσιοι, ως Έλληνες. Να προστατεύσουμε τον πυρήνα της κοινωνίας που λέγεται οικογένεια, πίστη στην πατρίδα και στις αιώνιες πανανθρώπινες αξίες. 

 

Δημήτρης Πολλάτος
Πρόεδρος ΕΕΕ