Επτανησιακές Συνταγές

Σέλινο του κηπουρού - Έκτορας Μποτρίνι

 

 

Σέλινο του κηπουρού - Έκτορας Μποτρίνι
 

 

Θιακοί Δάκτυλοι - Ιθάκη

 ΘΙΑΚΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ - ΙΘΑΚΗ

(γκουρμάδες), για την πρωτοχρονιά

από την κυρία Πιπίκα Μανιά

Υλικά:
1  κιλό σταρένιο αλεύρι
1  τσάσκα καυτό λάδι
1  τσάσκα καυτό κρασί
1  τσάσκα ζάχαρη
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκάλι - κανέλα - γαρύφαλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκάλι, κανελογαρύφαλλο μέσα σε μια λεκάνη (πήλινη) .
Καίμε το λάδι και το κρασί και τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη.
Προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι και τα ζυμώνουμε.
Φροντίζουμε η ζύμη να είναι μαλακή.
Τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες που τις ζουπάμε με τα δυο ''δάκτυλα'', πάνω σ' ένα τρυπητό σουρωτήρι για να δημιουργηθούν
μικρές διακοσμητικές προεξοχές.
Με αυτόν τον τρόπο διπλώνονται ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.
Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγη ώρα.


ΜΕΛΩΜΑ
1 ποτήρι μέλι, λίγη ζάχαρη, κανέλα σε ξύλο.
3 ποτήρια νερό.
Τα βράζουμε λίγο για να γίνει αραιό σιρόπι και ρίχνουμε μέσα τους δακτύλους λίγους - λίγους.
Αφού τους βγάλουμε, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με κοπανισμένο αμύγδαλο - σουσάμι - κανέλλα.



 

 

Καστανιόλες Ιθάκης

ΚΑΣΤΑΝΙΟΛΕΣ (παξιμαδάκια) ΙΘΑΚΗΣ
Από την κυρία Κούλα Γλυκιώτη

Yλικά:
2 κιλά αλεύρι ημίλευκο
2 ποτήρια λάδι
2 ποτήρια κρασί
2 κουταλιές σόδα
λίγο αλάτι - κανέλα - γαρύφαλλο - γλυκάνισο
2 ποτήρια ζάχαρη
Μαγιά ένα φακελάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε λίγο αλεύρι με τη μαγιά αποβραδίς (προζύμι).
Την άλλη μέρα ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ζεσταίνουμε το λάδι, το ρίχνουμε και το ανακατέβουμε λίγο.
Μετά ρίχνουμε προζύμι, κρασί κι όλα τα υπόλοιπα και τα ζυμώνουμε καλά.
Τα πλάθουμε ψωμάκια, φρατζόλες, και τα χαρακώνουμε.
Τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και τα ψήνουμε περίπου μισή ώρα.
Αφού κρυώσουν τα κόβουμε εκεί που τα έχουμε χαράξει και τα ξαναψήνουμε για 15 λεπτά.

 

Ροβανί Ιθάκης

ΡΟΒΑΝΙ ΙΘΑΚΗΣ


 

''ΡΟΒΑΝΙ'' - Τοπικό Θιακό παραδοσιακό γλυκό

Από τη Νόνα μου, Χρυσόστομος Μανιάς

Tο γλυκό ταψιού ''Ροβανί'' είναι το παραδοσιακό και κατ' αποκλειστικότητα γλυκό της Ιθάκης από την εποχή της νόνας μου. Eκείνα τα χρόνια, τα αγνά και ήρεμα, τη ''ροβανί'' θυμάμαι την έψηναν  με μεράκι και πολύ κόπο τόσο στα σπίτια όσο και στα ''τότε'' ζαχαροπλαστεία, μέσα σε μικρή ''πινιάτα'' στρογγυλή ''καλαντζισμένη'', κι αρκετά βαθειά ανακατεύοντας συνέχεια τα υλικά, όση ώρα έπρεπε για να ψηθεί και σε φωτιά απο ξύλα ή κάρβουνα. (Διευκρινίζω οτι η ονομασία ''ροβανί'' δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ραβανί του εμπορίου.

Υλικά: (για ταψί  νο. 42)
1 κιλό ρύζι (γλασέ χοντροαλεσμένο) παλιά το ρύζι το ''αλέθανε'' στο μύλο του καφέ.
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
μισό ποτήρι του νερού λάδι
άρωμα βανίλια
μερικά γαρύφαλλα (πρόγκες)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ''καίμε'' ένα ποτήρι ζάχαρη να γίνει καραμέλα.
Μέσα στην καραμέλα ρίχνουμε 14 ποτήρια νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι.
Από αυτό το σιρόπι κρατάμε ένα ποτήρι στο οποίο ρίχνουμε 2 κουταλιές μέλι και το κρατάμε στην άκρη
για να το ρίξουμε στο ταψί λίγο πριν ψηθεί η ροβανί.
Στην κατσαρόλα που έχουμε το σιρόπι, ρίχνουμε θιακό λάδι και πριν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι.
Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, για μια 1 ώρα.
Λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ροβανί κι αφού κρυώσει λίγο τη χαράζουμε σε ''φελιά''.
Σε κάθε ''φελί'' βάζουμε απο ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς  για μια 1 ώρα και βάλε.
Λίγο πρίν είναι έτοιμη την βγάζουμε απο το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι που είχαμε κρατήσει και
ψήνουμε πάλι για 10-15 λεπτά ακόμη.

Σε τοπικές γιορτές, πανηγύρια και οικογενειακές, ονομαστικές γιορτές στην Ιθάκη, η  ''ροβανί'' πρωτοστατεί!!!
Επίσης είναι γλυκό που εύκολα μεταφέρεται και στην εξοχή, δηλαδή σε γιορτές στα ξωκλήσια, σε τρύγους, θέρους, ελιές, ως πολύ ωραίο ''ξεραθυμικό'' !!!